3 مهر 21, 1400

اهل‏بیت وسیله امنیت امت

اهل‏بیت  وسیله امنیت امت

فعل و انفعالات گوناگون در جهان هستی در قالب دو عامل زیر صورت مى‏گیرد:

الف – عوامل مادى:

مقصود از عوامل مادى، عواملى است که با حواس (پنجگانه) انسان قابل درک هستند و با رشد علمى رفته‏رفته میزان تأثیر این عوامل روشن شده و یا مى‏شود. حوزه فعالیت اختراعات، اکتشافات و… در این میدان است.

ب – عوامل معنوى:

مقصود از عوامل معنوى، عواملى است که با ابزار مادى و حواس انسانى قابل درک و اندازه‏گیرى نیست. با این حال هیچ انسان عاقلى نمى‏تواند تأثیر آنها را انکار کند؛ مثل دعا.

دعا کردن براى رفع مشکلات و شفاى بیماریها یک عامل معنوى است که چند و چون آن را نمى‏توان با ابزار و علوم آزمایشگاهى اثبات کرد، ولى در متون دینى همه ادیان این مسأله به اثبات رسیده است.

قرآن تأثیر عوامل غیرمادى را مسلم فرض کرده است و از دعاى حضرتآدم× گرفته تا حضرت نوح ×، ابراهیم ×، موسى ×، زکریا ×، صالح×، و دهها پیامبر و بندگان صالح خود را یاد مى‏کند و به انسانها میآموزد که این عامل را شناخته و به آن پناه برده، از آن استفاده کنند و به خصوص، درباره پیامبر اسلام | تصریح مى‏کند:

{وَما کانَ اللّهُ لِـیُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِـیهِمْ وَما کانَ اللّهُ مُعَذِّبَـهُمْ وَهُمْ یَسْتَغْفِرُونَ}([۱])

تا تو در میان آنها هستى خداوند آنها را عذاب نخواهد کرد و نیز مادام که استغفار کنند، خداوند عذابشان نمى‏کند.

چنان که ملاحظه مى‏کنید، این آیه از آیات متشابهه نیست تا قابل تأویل و… باشد و حدیث هم نیست که در سند آن بتوان خدشه کرد، بلکه کلام بسیار روشن خداوند است و تصریح مى‏کند که استغفار مانع نازل شدن عذاب است، ولى از نظر علوم آزمایشگاهى چند و چون آن را نمى‏توان اثبات کرد.

همچنین آیه تصریح مى‏کند که وجود نازنین رسول اکرم | چنان تأثیرى در نظام آفرینش دارد که تا او در بین امت است، عذاب بر امت نازل نمى‏شود.

ولىّ خدا یکى از عوامل مهم تأثیرگذار در نظام آفرینش است و خداوند چنان تأثیرى براى او در نظر گرفته است که نفس حضور او عوامل دیگر را تحت تأثیر قرار داده، مانع عمل کردن آنها مى‏شود و قویترین عاملی است که مى‏تواند جلو تأثیر عوامل عذاب‏آفرین را بگیرد و مانع نزول عذاب شود.

رسول خدا | در روایاتى این تأثیرگذارى مهم را براى اهل بیت خود در نظر گرفته، چنین بیان مى‏فرماید که تا اینان در بین امت حضور دارند، امت امنیت دارند و عذابهایى که بر امت‏هاى گذشته نازل شده، بر آنان نازل نمى‏شود.

تمثیلى که رسول خدا | بیان کرده است، حکایت از آن دارد که باید تا قیامت نیز چنین باشد. به این روایت توجه کنید:

«عن النبى | قال: النجوم جعلت امانا لاهل السماء و انّ اهل بیتى امان لامّتى»([۲])

پیامبر فرمود: ستارگان وسیله امنیت براى اهل آسمانها هستند و اهل‏بیت من نیز وسیله امنیت براى امت من هستند.

در این روایت نکتههای زیر قابل توجه است:

الف – این تأثیر، تأثیر استقلالى آنان نیست تا شرک باشد، بلکه تأثیرى است که خداوند براى آنان در نظر گرفته است؛ چنان که از کلمه «جعلت» استفاده مى‏شود.

ب – این عامل از ابتداى خلقت وجود داشته و باید تا انتهاى جهان نیز وجود داشته باشد؛ چرا که ستارگان از امروز و دیروز به وجود نیامده‏اند، بلکه آیات تصریح دارد که همزمان با آفرینش این کار انجام گرفته است. بنابر این همان طور که ستارگان نسبت به اهل آسمانها چنین هستند، باید از روزى که آدم× در زمین وجود یافته است تا آخرین روزى که انسانى در روزى زمین استقرار دارد، یکی از اولیاى خداوند به عنوان اهرم این امنیت وجود داشته باشد؛ از این رو رسول‏خدا| بعد از عصر خود تا پایان جهان، اهل‏بیت خود را به عنوان اهرم نجات معرفى مى‏کند.

ج – همان طور که در آیه تصریح شده بود که نفس وجود رسول‏خدا| مانع نزول عذاب الهى است و ما کیفیت آن را نمى‏دانستیم، در این روایت نیز نفس وجود اهل‏بیت × مانع نزول عذاب است و کیفیت آن را نمى‏دانیم.

امام على × در روایتى ضمن بیان این که در هر عصرى یک نفر از اینان در بین بشر وجود دارند و امکان ندارد زمین خالى از اینان باشد، وصف این گروه محدود را چنین بیان مى‏کند:

«اللهم بلى لا تخلوا الارض من قائم للّه بحجّه اما ظاهرا مشهورا امّا خائفا مغمورا لئلاً تبطل حجج‏و بیّناته و کم ذا و این اولئک؟ – و اللّه – الا قلّون عددا و الا عظمون عندالله قدرا بهم یحفظ اللّه حججه و بیّناته حتى یودعوها نظراءهم و یزرعوها فى قلوب اشباههم، هجم بهم العلم على حقیقه البصیره و باشروا روح الیقین و استلانوا ما استوعره المترفون و آنسوا بما استوحش منه الجاهلون و صحبوا الدنیا بابدان ارواحها معلّقه بالمحلّ الاعلى اولئک خلفاء اللّه فى ارضه و الدعاه الى دینه آه – آه شوقا الى رؤیتهم.»([۳])

آرى! زمین هیچ‏گاه از حجت الهى خالى نیست که براى خدا بر برهان روشن قیام کند، یا آشکار شناخته شده، یا بیمناک و پنهان، تا حجت خدا باطل نشود و نشانه‏هایش از میان نرود. تعدادشان چه مقدار است؟ و در کجا هستند؟ به خدا سوگند! تعدادشان اندک، ولى نزد خدا بزرگ مقدارند. خدا به وسیله آنان حجّت‏ها و نشانه‏هاى خود را نگاه مى‏دارد تا به کسانى که همانندشان هستند، بسپارند و در دلهاى آنان بکارند؛ آنان که دانش و نور حقیقت‏بینى بر قلبشان تابیده و روح یقین را دریافته‏اند، که آنچه را خوشگذرانها دشوار مى‏شمارند، آسان گرفتند و با آنچه ناآگاهان از آن هراس داشتند، انس گرفتند و در دنیا با بدنهایى زندگى مى‏کنند که ارواحشان به جهان بالا پیوند خورده است؛ آنان جانشینان خدا در زمین و دعوت‏کنندگان مردم به دین خدایند. آه – آه – چه سخت اشتیاق دیدارشان را دارم!

([۱]) انفال/۲۳.

([۲]) المعرفه و التاریخ، ج ۱، ص ۵۳۸؛ مختصر زوائد مسند البزار، ج ۲، ص ۳۳۴؛ مجمع‏الزوائد، ج ۹، ص ۲۷۷؛ ینابیع‏الموده، ص ۱۹.

([۳]) ینابیع الموده، ص ۲۶.

منبع : مجمع جهانی شیعه شناسی

0 0 رای ها
امتیاز دهی به مطلب
اشتراک در
اطلاع دهید
guest
0 نظرها
بازخوردهای درون خطی
مشاهده همه نظرات