1 مهر 21, 1400

اهل بیت ^ کشتى نجات

– اهل بیت ^ کشتى نجات

از روایاتى که در آنها رسول خدا | به معرفى اهل‏بیت × پرداخته روایات سفینه است. در این روایات اهل‏بیت به صورت کلى معرفى شده‏اند.

به این روایت توجه کنید:

«قال ابوذر سمعت النبىّ یقول: الا انّ مثل اهل‏بیتى فیکم مثل سفینه نوح من قومه، من رکبها نجا و من تخلّف عنها غرق.»([۱])

ابوذر مىگوید: از رسول خدا | شنیدم که مى‏فرمود: توجه داشته باشید که مَثَل اهل‏بیت من همانند کشتى نوح × براى قوم نوح × است؛ هر کسى سوار کشتى شود نجات مى‏یابد و هرکس از آن جدا شود، غرق خواهد شد.

براى فهم این دسته از روایات ابتدا باید شرایط حضرت نوح × و ارزش کشتى او را درک کرد و سپس شرایط رسول خدا | را، تا ارزش اهل‏بیت× او در این روایات روشن شود.

براساس آیات قرآن و روایات اسلامى حضرت نوح × پس از ۹۵۰ سال تبلیغ که پیشرفت قابل توجهى نداشت و مردم گذشته از آن که او را تصدیق نمى‏کردند، اذیت و آزار هم مى‏نمودند، حضرت نوح آنها را نفرین کرد و اراده خداوند بر این تعلق گرفت که آن قوم با بارانى عذاب شوند؛ عذابى که در کمترین فرصت همه چیز را زیر آب برد. براى فراگیر شدن عذابى که همه را غرق خواهد کرد، نوح × مى‏بایست براى انسانهاى صالح و پیروانش چاره‏اى بیندیشد که خداوند به او مأموریت داد:

{وَاصْنَعِ الفُلْکَ بِأَعْیُنِنا وَوَحْیِنا}([۲])؛ کشتى را تحت نظارت و وحى ما بساز.

پس از آماده شدن کشتى فرمان خداوند صادر شد».

در این جا توجه به چند نکته زیر ضرورى است:

۱- کشتى نوح × به دستور و تحت نظارت خداوند ساخته شد، نه به دستور نوح × و نه به دلخواه او؛ به عبارت دیگر آنچه باید امت را از امواج نابودکننده نجات دهد به دستور خداوند مشخص شده بود.

۲- هیچ کس از امواج شکننده و نابودکننده در آن روز در امان نمى‏ماند و عذاب همه را در برمى‏گرفت؛

۳- تنها راه نجات در آن شرایط، سوار شدن بر کشتى نوح × بود؛

۴- سوار شدن برکشتى براى همه الزامى بود و هرکس سرپیچى مى‏کرد نابود مى‏شد حتى اگر پسر نوح × باشد؛

۵- ناخداى کشتى باید فردى آشنا با هدایت کشتى باشد و به دور از هوى و هوس کشتى را رهبرى کند وگرنه در اولین فرصت، کشتى را در آن گردابها با مشکل روبرو مى‏کند و سرنشینان را به نابودى مى‏کشاند. به عبارت دیگر ناخدا باید معصوم باشد.

اکنون با توجه به نکات یاد شده دوباره روایت سفینه را بررسى مى‏کنیم:

۱- رسول خدا | مى‏فرماید: مَثَل اهل بیت من همانند کشتى نوح × در بین امت نوح × است. براین اساس همان‏طور که نوح × آن کشتى را به دستور خدا براى نجات امت آماده کرده بود، رسول خدا | نیز به دستور خداوند اهل‏بیت خود را براى مردم معرفی کرده است.

۲- هرکس سوار آن شود، نجات مى‏یابد! بر این اساس:

الف – سوار شدن بر کشتى به صلاح خود افراد است و سود آن به خود آنان برمى‏گردد، نه به اهل‏بیت × که قرآن درباره مزد رسالت – که محبت و مودت اهل‏بیت × باشد – چنین مى‏فرماید:

{قُلْ ما سَأَلْتُکُمْ مِن أجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ}([۳]) ؛

بگو هر مزدى که من از شما خواسته‏ام براى خود شما است».

ب – سوار شدن در کشتى الزامى است، در غیر این صورت مساوى با نابودى آنان است؛

ج – مردم در تعیین راه نجات نقشى ندارند و به آنان واگذار نشده و حتى پیامبر نیز نقشى ندارد؛ زیرا خداوند فرمود: {وَاصْنَعِ الفُلْکَ بِأَعْیُنِنا}؛

د – در جریان نوح × گرداب‏ها مادى بود و نابودى نیز جسمى، ولى در عصر رسول خدا | و بعد از او گرداب‏ها فکرى است و نابودى، نابودى اندیشه و فکر و دین و دنیا است.

ه – همه باید پیروى کنند؛ دوست و آشنا، بیگانه و همسایه ندارد. حتى اگر پسر نوح هم سرپیچى کند نابود مى‏شود، چه رسد به همسر و صحابه نوح×. در مورد اهل‏بیت × نیز چنین است؛ زن پیامبر | هم باید اطاعت کند و اگر اطاعت نکند نابود مى‏شود؛ چه رسد به صحابه رسول خدا |.

و – همان طور که در آن جریان، نوح × مى‏باید با هدایت کشتى آشنا باشد و کوچکترین اشتباه او کشتى را نابود و مردم را غرق مى‏کرد، در این جا نیز عقل حکم مى‏کند که اهل‏بیت ^ باید معصوم باشند و صحیخ نیست که از طرفى به مردم دستور دهند که اطاعت کردن از این گروه واجب است و از طرفى آن گروه خود صددرصد انسانهاى سالم و صالحى نباشند؛ زیرا در این صورت، براى خداوند نقض غرض خواهد بود.

از روایات سفینه جز مسأله جانشینى چیز دیگر توجیه منطقى ندارد و به روشنى این روایات دلالت مى‏کنند که اهل‏بیت رسول خدا | جانشینان رسولخدا | هستند. واقعا اگر پیامبر مى‏خواست در حد یک تمثیل و تشبیه موقعیت خاندان خود را بیان کند، مى‏باید با چه واژه‏هایى آن را تبیین مى‏کرد؟

 

([۲]) هود/۳۷.

([۳]) سبأ/۴۷.

منبع : مجمع جهانی شیعه شناسی

0 0 رای ها
امتیاز دهی به مطلب
اشتراک در
اطلاع دهید
guest
0 نظرها
بازخوردهای درون خطی
مشاهده همه نظرات