فعالیت اجتماعی حضرت فاطمه زهرا ÷
فاطمه هشت سال در مکه پا به پای پدر در اعتلا و پیشرفت اسلام کوشید و در آزار کفار و مشرکان و منافقان یار و مددکار پدر بود . در دره و شعب ابوطالب، سه سال درکنار پدر تحمل کرد و زمانی که مشرکان پیامبر ’ را آزار و اذیت و زخمی و یا جسارتی می کردند، پیامبر ’ را دلداری می داد و زخم هایش را مداوا می کرد؛ این گونه بود که پیامبر’ ایشان را «ام ابیها» (مادر پدرش) نامید.
حضرت فاطمه زهرا ÷ در همه حال به یاد پدر گرامی خویش بود و از هیچ نعمت و کمکی برای یاری به پدر دریغ نمی کرد. در روایت است که: سه روز بود که پیامبر ’ غذایی نخورده بودند به طوری که بر حضرت سخت می گذشت. در نزد همسرانش خوراکی یافت نمی شد.
نزد فاطمه آمد و گفت: دخترم نزد تو چیزی برای خوردن هست که بسیار گرسنه ام؟ عرض کرد: نه بخدا سوگند! وقتی پیامبر ’ بیرون رفت ، دخترش از اینکه نتوانسته پدر را سیر کند محزون شد. ناگهان دختر همسایه در زد و دو قرص نان و یک تکه گوشت خدمت فاطمه ÷ آورد. او خوشحال شد و گفت خود را بر رسول خدا مقدم نمی داریم .
در حالیکه همه گرسنه بودند آن را زیر سبد نهاده و سرپوش بر آن گذاشت . حسن و حسین علیمها السلام را خدمت پیامبر ’ فرستاد ، تا جدشان را برای غذا دعوت کنند. پیامبر’ تشریف آوردند و غذای بسیار معطری زیر سبد یافت. سوال کرد این غذا از کجاست ؟ فاطمه ÷ جواب داد : از جانب خدایی که به هر کس بخواهد بدون حساب روزی می دهد.پیامبر ’ و همه اعضای خانواده علی× و همسران پیامبر ’ از آن غذا خوردند و برای همسایه ها هم فرستادند}. حضرت زهرا ÷ همیشه رفتاری سرشار و آمیخته از ادب و تواضع و فروتنی نسبت به پدر داشت. گرچه رابطه ایشان بسیار عاطفی و سراسر محبت و صمیمیت بود ، اما این مانع احترام و تواضع ویژه ایشان نسبت به پیامبر ’ نمی شد. حضرت فاطمه ÷ فرمودند: وقتی بر پیامبر ’ آیه ای نازل شد (که پیامبر صلی الله علیه و آله را با نامش خطاب نکنید)، هیبت پیامبر ’ مرا گرفت، بطوری که نتوانستم به او “یا ابه” بگویم و رسول الله به او می گفتم. حضرت از من روی گرداند. چند بار به همین ترتیب صدا کردم و او جواب نداد. سپس فرمود: دخترم این آیه درباره تو و خاندان تو نازل نشده است.تو از منی و من از تو هستم. این آیه درباره اهل جفا و تکبر و کسانی که فخر می ورزند نازل شده است. تو “یا ابه” بگو. چون برای قلب من محبوبتر و برای پروردگار رضایت بخشتر است.[۱]
[۱] – فصلنامه بانوان شیعه، مهدی عزیزان، رنجهای فاطمه(س) از زبان علی(ع)، تابستان ۱۳۸۴، شماره۴
[۲] – جهان نیوز – هادی شریفی- سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) چگونه بود؟ ۱۶/۹/۱۳۹۳